Gud vet hva fristelse er

Gud vet hva fristelse er

Av Dan Christian Kristoffersen, skribent.

1. søndag i fastetiden, 26. februar, 2023

Prekentekst: Matteus 4,1-11

 

Jesus ble så av Ånden ført ut i ødemarken for å bli fristet av djevelen. Han fastet i førti dager og førti netter og ble til sist sulten. Da kom fristeren til ham og sa: «Er du Guds Sønn, så si at disse steinene skal bli til brød!» Jesus svarte: «Det står skrevet: Mennesket lever ikke av brød alene, men av hvert ord som kommer fra Guds munn.»

Da tok djevelen ham med til den hellige byen, stilte ham ytterst på tempelmuren og sa: «Er du Guds Sønn, så kast deg ned herfra! For det står skrevet: Han skal gi englene sine befaling om deg. Og: De skal bære deg på hendene så du ikke støter foten mot noen stein.»

Men Jesus sa til ham: «Det står også skrevet: Du skal ikke sette Herren din Gud på prøve.»

Så tok djevelen ham med seg opp på et meget høyt fjell og viste ham alle verdens riker og deres herlighet og sa: «Alt dette vil jeg gi deg dersom du faller ned og tilber meg.» Da sa Jesus til ham: «Bort fra meg, Satan! For det står skrevet: Herren din Gud skal du tilbe, og ham alene skal du tjene.»

Da forlot djevelen ham, og se, engler kom og tjente ham.

 

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Den verdensvide kirken – som naturlig nok er den fremste autoriteten når det gjelder spørsmål om Gud – vil fortelle deg at Gud ikke er en slags fjern skikkelse som er irrelevant i vanlige folks hverdag. Kirken vil fortelle hardnakket, med god grunn, at Gud selv ble et menneske. At han ble født som en liten baby, og at denne lille gutten fikk navnet Jesus og vokste opp til å bli en voksen mann. Midt iblant alle billedvennlige versjoner av Jesus som man støter på i vår kultur (hvorav flere er flotte), er det kanskje av og til vanskelig å forestille seg at Jesus gjorde alle de trivielle tingene som mannen i gata gjør; om det så gjelder å klø seg på haka, klippe håret eller nyse på grunn av støv i nesa. Han gikk også gjennom det som ikke er trivielt, men som dessverre er særdeles normalt, som kalles fristelser. Faktisk ble han fristet på en måte og i et omfang som ingen andre har blitt fristet. Djevelen kom i egen person og tilbød en utsultet Jesus et kongedømme som ville innebåret at han slapp korset. Den store fristeren brukte (eller vridde på, om du vil) sågar flere ganger Bibelens egne ord for å rettferdiggjøre sine egne ønsker.

 

Jesus stod imot, og er vårt forbilde både i forhold til fristelser og alt annet. Gud vet hva det vil si å være menneske, han har bokstavelig talt kjent det på kroppen via alt fra sult til avvisning og tortur. Er fristelser vanskelig? Selvfølgelig, og det gjelder for enhver, om det så gjelder penger, makt, sex og status, for ikke å glemme lysten til å gi opp når livet føles for vanskelig. Det er en ærlig sak. Bare ikke glem at du har en Skaper som også vet hva fristelse handler om, og som alltid står klar med en favn, og ord og kraft som kan sende det onde på dør. KPK

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone