Håp og frigjøring

Håp og frigjøring

Av Dan Christian Kristoffersen, skribent.

23. søndag i treenighetstiden, 13. november, 2022

Prekentekst: Matteus 24,35-44

Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Men den dagen og timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Faderen. Som i Noahs dager, slik skal det være når Menneskesønnen kommer. For i tiden før storflommen spiste og drakk de, giftet seg og giftet bort, helt til den dagen Noah gikk inn i arken, og de skjønte ingenting før flommen kom og tok dem alle. Slik skal det være når Menneskesønnen kommer. Da skal to menn være ute på markene; én blir tatt med, én blir igjen. To kvinner skal male sammen på kvernen; én blir tatt med, én blir igjen.

    Så våk da! For dere vet ikke hvilken dag deres Herre kommer. Men det skal dere vite: Dersom husherren visste når på natten tyven kom, ville han våke og ikke la ham bryte seg inn i huset. Derfor må også dere være forberedt! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

  

For flere tiår siden møtte evangelisten Billy Graham den tyske forbundskansleren Konrad Adenauer. Kansleren spurte Graham om hva som var det viktigste i verden. Før han rakk å svare, sa Adenauer selv at det var Jesu oppstandelse fra de døde. «Hvis Jesus Kristus er i live, så er det håp for verden. Hvis Jesus Kristus er i graven, så ser jeg ikke det minste glimt av håp i horisonten.» Kansleren fulgte opp med å si at Jesu oppstandelse var særdeles veldokumentert. Adenauer, som tidligere hadde vært fengslet av nazistene, hadde håp.

 

Mange mennesker i dag forteller hverandre derimot – bevisst eller ubevisst – at eksistensen er meningsløs, eller at man finner mening og sannhet ved å se inn i seg selv. Problemet med en slik tankegang, er at hvis mening og sannhet ikke kommer fra en høyere makt, så vil alt til slutt dreie seg om ens egne personlige preferanser, og ende i konflikt. Det er fristende for mange å tenke at verden kan reddes ved troen på menneskets godhet og oppfinnsomhet, men historien forteller det motsatte. Det er vi som har skapt atomvåpen, som har fordelt verdens goder på urettferdige måter, og som baksnakker naboer og kollegaer rundt kjøkkenbordet. De som til slutt gir opp, og velger å tenke at alt er meningsløst, kan bruke det som en grunn til å ignorere konsekvensene av sine handlinger, og sågar bruke egenlagd og relativ «sannhet» som en unnskyldning.

 

Når man leser i Bibelen om at Jesus skal komme tilbake, så er det ord som forteller om Guds enorme kjærlighet for menneskene. Det er ord om frigjøring fra alt ondt. Det er ord om håp, og om at vi alle har et valg. Du har muligheten til å ta imot Guds tilgivelse og bli en del av hans familie. Ta valget i dag, ikke senere, og bli fri fra håpløshet og kaving. Hele Himmelen vil glede seg.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone