Veien, sannheten og livet

Veien, sannheten og livet

Av Ivar Gjerdi, diakon – pensjonist i Normisjon                                                                             

4. søndag i påsketiden, 8. mai 2022                                                                      

Prekentekst: Johannes 14,1-11                                                     

La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg! I min Fars hus er det mange rom. Var det ikke slik, hadde jeg da sagt dere at jeg går og vil gjøre i stand et sted for dere? Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er. Og dit jeg går, vet dere veien.» Tomas sier til ham: «Herre, vi vet ikke hvor du går. Hvordan kan vi da vite veien?» Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg. Har dere kjent meg, skal dere også kjenne min Far. Fra nå av kjenner dere ham og har sett ham.» Da sier Filip: «Herre, vis oss Far, det er nok for oss.» Jesus svarer: «Kjenner du meg ikke, Filip, enda jeg har vært hos dere så lenge? Den som har sett meg, har sett Far. Hvordan kan du da si: ‘Vis oss Far’? Tror du ikke at jeg er i Far og Far i meg? De ord jeg sier til dere, har jeg ikke fra meg selv: Far er i meg og gjør sine gjerninger. Tro meg: Jeg er i Far og Far i meg. Om ikke for annet, så tro det for selve gjerningenes skyld.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Jesus har vært mye sammen med disiplene. Han har vasket disiplenes føtter, de har spist sammen og han varsler at en av dem skal forråde ham. Og Judas forlater dem. Mye følsomt og vanskelig har vært tema, blant annet at han skal forlate dem, og disiplene blir mismodige og usikre. Jesus starter derfor med å oppmuntre disiplene til ikke å la hjertet bli grepet av uro og angst.

  Han forteller at han skal dra av sted for å gjøre i stand et sted for dem, og så vil han komme tilbake og ta dem til seg, og dit han går, mener han at de vet veien. Men Tomas er ikke enig i det. «Herre, vi vet ikke hvor du går. Hvordan kan vi vite veien?» Da sier Jesus, «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.»

  Det har gjennom tidene vært pekt på mange veier til Gud, til frelse og salighet. Noen hevder til og med at «enhver blir salig i sin tro». Jesus derimot, han ikke bare visste veien, han er veien. Jødene var også opptatt av veien til Gud. Selv fariseerne skjønte at Jesus visste veien og forkynte sannheten. «Mester, vi vet at du sier det som er sant og virkelig lærer hva som er Guds vei.» (Matt 22,16).

  Når en ny vei står ferdig, blir den høytidelig innviet, slik også med Guds vei. «Han har innviet en ny og levende vei for oss dit inn gjennom forhenget, det vil si hans jordiske legeme.» (Hebr 10,20). Forhenget var bilde på det som skilte mellom Gud og mennesker. Det er forsoningsverket som gjør at han nå er veien til Gud.

  Johannesevangeliet bruker ofte ordet sannhet, og flere ganger er det brukt om Jesus. «Og Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss, og vi så hans herlighet, den herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet.» (Joh 1,14). Jesus er sannheten fordi han har vist oss hvem Gud er. Og sannheten setter oss fri!

  Livet kommer fra Gud. Siden Gud og Jesus er ett, har Jesus del i dette livet, det evige. «For likesom Faderen har liv i seg selv, har han også gitt Sønnen å ha liv i seg.» (Joh 5,26). Derfor er han også Herre over død og grav og kan si, «Jeg er oppstandelsen og livet.» (Joh 11,25).

«Den som tror på Sønnen, har evig liv.» (Joh 3,36).

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone