Et lys til verden

Et lys til verden

Av Ivar Gjerdi, diakon – pensjonist i Normisjon

Kristi Åpenbaringsdag, 2. januar, 2022 

Prekentekst: Johannes 12, 42-47

 

Likevel var det mange som trodde på ham, også av rådsherrene. Men på grunn av fariseerne bekjente de det ikke, så de ikke skulle bli utstøtt av synagogen. De ville heller ha ære fra mennesker enn ære fra Gud.

    Men Jesus ropte ut: «Den som tror på meg, tror ikke på meg, men på ham som har sendt meg. Og den som ser meg, ser ham som har sendt meg. Som lys er jeg kommet til verden, for at ingen som tror på meg, skal bli i mørket. Den som hører mine ord og ikke holder fast på dem, dømmer ikke jeg. For jeg er ikke kommet for å dømme verden, men for å frelse verden.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Kristi Åpenbaringsdag markerer starten for misjonstiden i kirkeåret. Frelserkongen var kommet som et «lys for folkeslagene». (Jesaja 42,6). Hans herrevelde skulle nå til jordens ender.

Teksten omhandler tiden like før påske. Jesu har gjort sitt inntog i Jerusalem, og han taler til disiplene om sin død. De religiøse lederne la planer om å få ryddet Jesus av veien. Blant folket var meningene delte. Mange mente han var en stor profet, mens andre trodde på ham som Messias, Guds Sønn. Blant rådsherrene var det også flere som trodde på ham. Likevel skulle han om ikke lenge dømmes til døden.

Det har alltid kostet å bekjenne troen på Jesus. Det kunne få store konsekvenser på Jesus tid, og det kan ha sin pris også i dag. Det er derfor viktig at vi ber Gud om kraft og frimodighet til å bekjenne troen.

Et viktig poeng er enheten mellom Gud og Jesus. Jesus tar opp forholdet mellom seg selv og Faderen. Denne forbindelsen var skjult for de fleste. Noen mente at det var tilstrekkelig å kjenne Faderen. Jesus var ett med Gud, og talte på vegne av Ham. Derfor skriver Johannes, «I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. - Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys.» (Joh. 1). Bare Jesus kan forklare hvem Gud er, og forbindelsen med Gud viser at han har et guddommelig oppdrag.

Jesus kom som lys til verden. Gud er lys, derfor er også Jesus lys. Han kom for å fri oss ut av mørket. Dessverre vender mange seg bort fra lyset, og velger å leve i mørket. En dag skal lyset bli tatt fra oss, men enda er Gud er å finne. «Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elsket mørket høyere enn lyset -.» (Joh. 3,19).

Guds mektige hånd er fremdeles rakt ut til frelse, og man kan gripe den eller vise den fra seg. Det er alvorlig å forkaste Jesus. «Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.» (Joh. 12, 36).

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone