Når troen koster

Når troen koster

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
Stefanusdag/2. juledag, søndag 26. desember, 2021
Prekentekst: Joh 16, 1 – 4a

 

Dette har jeg sagt dere for at dere ikke skal bli ført til fall. De skal utstøte dere av synagogen. Ja, det kommer en tid da de som slår dere i hjel, skal tro at de utfører en tjeneste for Gud. Det skal de gjøre fordi de verken kjenner min Far eller meg. Dette har jeg sagt dere for at dere skal huske at jeg sa dette om dem, når deres tid kommer.

LAST NED ANDAKTEN PÅ NYNORSK OG BOKMÅL HER

Andre juledag er på mange måter en paradoksenes dag. Fra gammelt av blir denne dagen kalt «Stefanus-dagen», til minne om ham som regnes som den første, kristne martyr: Diakonen Stefanus. Faktisk har denne markeringen av dagen lengre tradisjoner enn det å feire jul 25. desember. Samtidig er det en dyp sammenheng mellom de to dagene. Fra gammelt av ble det uttrykt slik: «I går ble Kristus født på jorden, i dag fødes Stefanus til himmelen».
            Dagen blir også ofte knyttet an til fortellingen om barnemordene i Betlehem.
            Vi har lett for å tro at martyrium er noe som først og fremst hører den eldste, kristne kirke til, og noe man hører om fra andre land, der kirken fremdeles møter undertrykkelse og kristendomsforfølgelse.  Men martyrbildet er langt mer omfattende enn som så. Det omfatter alle som under livets motstand har holdt fast i troen på Jesus Kristus. Som har holdt fast på lyset, som har båret det med seg i sitt indre, gjennom mobbing og nederlag, overgrep og lidelser, gjennom all slags motgang som livet i sin grufullhet kan by på.
            Det er dette dagens tekst minner om. Martyrium er et sterkt ord, men det handler ikke bare om død og lidelse. Det handler også om sosial utestengelse på grunn av troen, om marginalisering, eller om trakassering. Som når et offentlig organ vil forby at norske skole-elever kan få en bibel eller et nytestamente i gave, uten verken forpliktelser eller annet press, for å minne om en relativt fersk melding fra media.
            Kanskje er andre juledag den minst «julete» av juledagene, men den kan likevel hjelpe oss til å oppdage hva som er kjernen i julens budskap. Julens budskap er et budskap om lys og håp, men det er også budskapet om at Gud tar del i det dypt menneskelige og går sammen med oss på livsvandringen fra fødsel til død – og videre inn i det evige.

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone