«Heller ikke jeg fordømmer deg»

«Heller ikke jeg fordømmer deg»

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
9. søndag i treenighetstiden, 25. juli, 2021
Prekentekst: Joh 8, 2 – 11

 

Tidlig neste morgen kom han til tempelet igjen. Hele folkemengden samlet seg om ham, og han satte seg og begynte å undervise dem. Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne fram og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?» Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren. Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden. Da de hørte dette, gikk de bort, én etter én, de eldste først. Til slutt var Jesus alene igjen, og kvinnen sto foran ham. Da rettet han seg opp og spurte: «Kvinne, hvor er de? Har ingen fordømt deg?» Hun svarte: «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Sangen har «fulgt» meg helt siden jeg hørte den første gang, for mer enn 50 år siden: «Av tempelskaren som ofret for sin synd/ble en stakkars kvinne hjelpeløst bragt inn...», og omkvedet: «Heller ikke jeg fordømmer deg, dyrebare ord…».
            Fortellingen i dagens tekst kalles gjerne «Kvinnen som var grepet i hor». Mannen hører vi ikke noe om. Fariseerne og de skriftlærde hadde en grei sak, rent juridisk: Kvinnen var tatt på fersk gjerning. Dommen var klar, en slik kvinne skulle steines, ifølge Moseloven. Hva ville denne rabbien fra Nasaret si til det? De bestemte seg for å sette ham på prøve, sier teksten. «I loven har Moses påbudt at slike kvinner skal steines. Hva sier så du?»
            I utgangspunktet sa ikke Jesus noe som helst. Han bare bøyde seg ned og skrev med en finger i sanden. Hva skrev han? Mange har lurt på det - det er den eneste gangen vi leser at Jesus skrev noe som helst. To ganger skrev han i sanden i stedet for å svare på det fariseerne spurte om. Først tredje gang svarte han. Da sa han ikke at de skulle se bort fra Moses. Men han sa noe om hvem som har rett til å fullføre det Moses hadde pålagt: «Den som er ren kan kaste den første sten». Jesu svar er et dobbelt svar som rommer både tilgivelse og påminnelse. Tilgivelse for den som har syndet - påminnelse for den som vil straffe.

            Kristen tro tilsier at alle mennesker har like stor skyld overfor Gud. Derfor sier Bibelen at vi skal tilgi hverandre, slik vi er blitt tilgitt av Gud. Dette er det Jesus minner om. Kristendom handler ikke om hvor onde menneskene er, men om hvor god Gud er. Hovedbudskapet i Bibelen er ikke menneskenes ondskap, men Guds kjærlighet. Evangeliet handler ikke først og fremst om syndens herjinger, men om Jesu seier over synden. Og han er dem som sier til synderen: «Heller ikke jeg fordømmer deg».

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone