«Høsten er stor, men arbeiderne få»

«Høsten er stor, men arbeiderne få»

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
Fjerde søndag i treenighetstiden, 7. juli 2019
Prekentekst: Matt 9, 35 – 38

 

Jesus vandret nå omkring i alle byene og landsbyene. Han underviste i synagogene deres, forkynte evangeliet om riket og helbredet all sykdom og plage. Og da han så folkemengdene, fikk han inderlig medfølelse med dem, for de var forkomne og hjelpeløse, som sauer uten gjeter. Da sa han til disiplene sine: «Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Vi er i begynnelsen av juli måned, «midt på sommeren», tenker vi, men allerede nå kan vi ha en anelse om hvordan høsten kan komme til å bli. Blir den «god», med stor avling, eller ser det magert ut? Den «høsten» Jesus snakker om i dagens tekst, handler om de siste tider og tingenes avslutning.
            Jesus brukte ofte bilder fra primærnæringene når han talte om Guds rike, både jordbruk og fiske. Den mest kjente misjonssalmen i Norge er basert på et slikt bilde: «Se, markene er hvite og høsten er så stor». Motivet er fra det fjerde kapittel i Johannes-evangeliet.
            De av oss som vokste opp i en norsk vekkelsessammenheng på 1960- og 70-tallet har sikkert hørt mange andakter og prekener over denne og liknende tekster, der appellen var at man burde melde seg til tjeneste og være med som «høstarbeider» i Guds rike. Noen av oss svarte ja på det kallet. Mange av oss var også med og sang: «Jesus, her er jeg! Send meg!»
            Men utfordringen i dagens tekst ble ikke borte på 1970-tallet. Den er like aktuell fremdeles. Markene er fortsatt hvite; høsten er fortsatt stor; arbeiderne er fortsatt for få.
            Noen legger kanskje merke til at utfordringen i dagens tekst ikke først og fremst er en utfordring til å melde seg til tjeneste, men til å be om at høstens herre skal sende ut arbeidere. Men i dette å be om at noen skal ta opp utfordringen, kan det også ligge en utfordring til en selv. Det var nok det profeten Jesaja opplevde da han hørte Herren etterlyse arbeidere. Han meldte seg selv til tjeneste: «Her er jeg, send meg» (Jes 6, 8).
            Det er bruk for mange slags medarbeidere i Guds rike. Den nøden Jesus så er like stor i dag. Det trengs både noen som går ut og noen som ber for de som går ut.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone