Er det få som blir frelst?

Er det få som blir frelst?

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

Andre søndag i fastetiden, 17. mars, 2019
Prekentekst: Luk 13, 22-30


På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste. Da var det en som spurte: «Herre, er det få som blir frelst?» Han sa til dem: «Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren! For jeg sier dere: Mange skal forsøke å komme inn, men ikke klare det. Når husherren først har reist seg og lukket døren og dere blir stående utenfor og banker på og sier: ‘Herre, lukk opp for oss’, da skal han svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra.’ Da vil dere si: ‘Vi har jo spist og drukket sammen med deg, og du har undervist på gatene våre.’ Men han skal svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra. Bort fra meg, alle dere som gjør urett!’ Der skal dere gråte og skjære tenner når dere ser Abraham og Isak og Jakob og alle profetene i Guds rike mens dere selv blir kastet utenfor. Fra øst og vest og fra nord og sør skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike. Da skal noen som er de siste, bli de første, og noen som er de første, bli de siste».

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

En gammel frelsesoffiser lå på sykehus. Alderen preget ham, og han var ikke lenger så veldig til stede i nåtiden. Det fortelles at hver kveld, når sykepleiersken kom inn med medisinene hans, stilte han det samme spørsmålet: – Fikk dere be med sjeler i kveld, løytnant?
            Han levde ikke lenger i nåtiden; han levde i fortiden. Han levde i en tid da man ba med sjeler hver kveld.
            «Er det få som blir frelst?» var spørsmålet Jesus fikk. Men svarte han på det? Det virker ikke slik. Det virker nesten som han svarer at «det skal ikke du tenke så mye på» – tenk heller på om du blir frelst. Kjemp for å komme inn gjennom den trange dør.
Kontrasten mellom bred og smal, vei eller dør, er godt kjent fra Bibelen. Vi kjenner den blant annet fra Bergprekenen. Og vi kjenner den fra andre tekster i evangeliene. «Er det få som blir frelst?» Det er nesten som Jesus tenker litt høyt: Få og få – det er en smal vei. Det er en trang dør.
            Det er også andre slike bilder i Bibelen. Nåløyet, for eksempel. Det har gått inn i dagligspråket vårt. Vi snakker om å «passere nåløyet». Det er fra beretningen om den rike mannen. Han spurte ikke «er det få som blir frelst», men «hva skal til for at jeg skal være en av dem».
            Men alt er ikke sagt med den smale veien, den trange døra eller nåløyet. For når det kommer til stykket, sier Jesus, er det slik at «Fra øst og vest og fra nord og sør skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike. Da skal noen som er de siste, bli de første, og noen som er de første, bli de siste».
            Viktigere enn å spørre om det er mange som blir frelst, er det derfor å spørre hva en selv skal gjøre for å bli frelst. Til det er det bare ett svar: At man tror på Jesus Kristus som sin frelser.

 

Kristelig Pressekontor Storgt 10B, 0155 Oslo Tlf 22 42 77 90 Fax 22 82 35 81 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone