Mesteren spør etter deg

Mesteren spør etter deg

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

17. søndag i treenighetstiden, 24. september, 2023

Prekentekst: Johannes 11, 17-46

 

Da Jesus kom fram, fikk han vite at Lasarus alt hadde ligget fire dager i graven. Betania ligger like ved Jerusalem, omtrent femten stadier fra byen, og mange av jødene var kommet til Marta og Maria for å trøste dem i sorgen over broren. Da Marta hørte at Jesus kom, gikk hun for å møte ham. Maria ble sittende hjemme. Marta sa til Jesus: «Herre, hadde du vært her, var ikke broren min død. Men også nå vet jeg at alt det du ber Gud om, vil han gi deg.» «Din bror skal stå opp», sier Jesus. «Jeg vet at han skal stå opp i oppstandelsen på den siste dag», sier Marta. Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette?» «Ja, Herre», sier hun, «jeg tror at du er Messias, Guds Sønn, han som skal komme til verden.» Da hun hadde sagt dette, gikk hun og kalte i all stillhet på sin søster Maria og sa til henne: «Mesteren er her og spør etter deg.» Da Maria hørte det, sto hun straks opp og gikk ut til ham. Jesus var ennå ikke kommet inn i landsbyen, men var fremdeles der Marta hadde møtt ham. Jødene som var hjemme hos Maria for å trøste henne, så at hun brått reiste seg og gikk ut. De fulgte etter fordi de trodde at hun ville gå til graven for å gråte der.

Da Maria kom dit Jesus var, og fikk se ham, kastet hun seg ned for føttene hans og sa: «Herre, hadde du vært her, ville ikke broren min vært død.» Da Jesus så at både hun og alle jødene som fulgte henne, gråt, ble han opprørt og rystet i sitt innerste, og han sa: «Hvor har dere lagt ham?» «Herre, kom og se», sa de. Jesus gråt. «Se hvor glad han var i ham», sa jødene. Men noen av dem sa: «Kunne ikke han som åpnet øynene på den blinde, også ha hindret at denne mannen døde?» Jesus ble igjen opprørt og gikk bort til graven. Det var en hule, og det lå en stein foran åpningen. Jesus sier: «Ta steinen bort!» «Herre», sier Marta, den dødes søster, «det lukter alt av ham. Han har jo ligget fire dager i graven.» Jesus sier til henne: «Sa jeg deg ikke at hvis du tror, skal du se Guds herlighet?»  Så tok de bort steinen. Jesus løftet blikket mot himmelen og sa: «Far, jeg takker deg fordi du har hørt meg. Jeg vet at du alltid hører meg. Men jeg sier dette på grunn av alt folket som står omkring, så de skal tro at du har sendt meg.» Da han hadde sagt dette, ropte han høyt: «Lasarus, kom ut!»  Da kom den døde ut, med liksvøp rundt hender og føtter og med et tørkle bundet over ansiktet. Jesus sa til dem: «Løs ham og la ham gå!»

Mange av jødene som var kommet til Maria og hadde sett det Jesus gjorde, kom til tro på ham. Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

I det som var min barndoms gudshus, Templet korps i Pilestredet 22 i Oslo, sto følgende tekst malt over hele bredden på plattformen, rett over botsbenken: «Mesteren er her og kaller på deg». Det var en tekst som henvendte seg til alle som satt i den forholdsvis store salen. Jeg husker teksten som noe midt mellom en formaning og en trøst: Jesus er her og vil ha deg i tale.

Jeg tror det først var mye senere jeg oppdaget at sitatet var en del av en annen fortelling, nemlig da Jesus vekket opp Lasarus fra de døde.

Det er tre fortellinger i evangeliene om at Jesus vekket opp personer fra de døde: Ei lita jente, en ung mann og altså Lasarus; Jesu venn fra Betania. Hvert år er det en av disse fortellingene som er prekentekst på denne søndagen i kirkeåret: 17. søndag i treenighetstiden. De peker alle fram mot det som er kjernen i påskebudskapet: Jesu egen oppstandelse fra de døde.

Blir noen vekket opp fra de døde i dag? Vi hører nok slike fortellinger, men av en eller annen grunn skjer det alltid langt unna oss. Uansett: Ingen av de tre som Jesus vakte opp fra de døde, unnslapp døden «for bestandig». Alle tre døde senere. Om Lasarus heter det i legenden at han senere ble biskop på Kypros og døde der. I byen Larnaca står det fremdeles en kirke som er vigslet til hans minne.

Paulus skrev til menigheten i Filippi: «Å leve er for meg Kristus, og å dø er en vinning». Og til menigheten i Roma skrev han: «Om vi lever, så lever vi for Herren, og om vi dør, så dør vi for Herren. Enten vi da lever eller dør, hører vi Herren til».

Maria var i sorg da hun fikk beskjeden om at Jesus var i området og spurte etter henne. Han spør etter oss også, ikke bare i sorg, men i alle livssituasjoner.

Fra en lang bibeltekst er det dette som står i fokus denne gang: Mesteren er her og kaller på deg!

 

 

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone