«Om en liten stund»

«Om en liten stund»

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
Fjerde søndag i påsketiden, 30. april 2023
Prekentekst: Joh 16, 16 – 22

 

Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg.» Da sa noen av disiplene hans til hverandre: «Hva mener han med å si: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’ og: ‘Jeg går til Far’? Hva mener han med ‘om en liten stund’? Vi skjønner ikke hva han snakker om.» 
Jesus visste at de ville spørre ham, og han sa: «Snakker dere om det jeg sa: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’? Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal gråte og klage, men verden forvandlet til glede. Når en kvinne skal føde, er hun engstelig, for hennes time er kommet. Men når barnet er født, har hun glemt smertene i sin glede over at et menneske er kommet til verden.
 Også dere er engstelige nå. Men jeg skal se dere igjen, og hjertet deres skal glede seg, og ingen skal ta gleden fra dere.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Jesus holder en avskjedstale med disiplene, men det er snakk om en foreløpig avskjed. Han bruker et bilde som mange av oss har kjent oss igjen i: Forventningen og bekymringen foran en fødsel. Ikke minst kan barn føle på dette dersom de skal skilles fra mor eller far, om så bare for noen timer: – Du kommer vel igjen?
            Det var dette Jesus ville forberede disiplene på, men det klarte ikke disiplene å tyde. Hva mener han? Hva betyr det at så ser vi ham ikke og så skal vi se ham igjen? Og hva mener han med «en liten stund»?
            Hva er «en liten stund» i Guds rike?
            Den kristne kirke har ventet i to tusen år på at Jesus skal komme igjen, og hele tiden har dette vært tidsperspektivet vi har hatt: Jesus kommer snart!
            Hva mener Jesus med «en liten stund»?
            Vi er ennå i perioden mellom Jesu oppstandelse og Jesu himmelfart; disse 40 dagene som vi vet praktisk talt ingenting om. Vi vet ikke hva Jesus og disiplene snakket om; vi vet ikke hva Jesus underviste dem om; vi vet ikke om det skjedde noen mirakler i denne tiden, noen helbredelser eller andre mektige gjerninger.
            Den samtalen som er dagens tekst fant sted på skjærtorsdag. Jesus har talt til disiplene og han har bedt for dem. Men så er det som teksten vår stanser et øyeblikk og Jesus sier at om en liten stund skal de ikke se lenger, men så skal de se ham igjen. Han forbereder dem på avskjeden – men han forbereder dem også på gjensynet.
            Vi kan lese denne teksten i lyset fra oppstandelsen. Det kunne ikke disiplene da de hørte ordene. En avskjed og et gjensyn. En midlertidig avskjed, men et varig gjensyn. Dette er det Jesus sammenligner med en fødsel. En forbigående smerte som gir en varig glede! Gjensyn innebærer også en forventning. Det er der kirken er i dag. Vi vet at han skal komme igjen – «om en liten stund». 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone