Hvem er Jesus?

Hvem er Jesus?

Av Dan Christian Kristoffersen, skribent

Kristi forklarelsesdag 12. Februar, 2023

Prekentekst: Matteus 17,1-9

 

Seks dager senere tok Jesus med seg Peter, Jakob og hans bror Johannes og førte dem opp på et høyt fjell, hvor de var alene. Da ble han forvandlet for øynene på dem. Ansiktet hans skinte som solen, og klærne ble hvite som lyset. Og se, Moses og Elia viste seg for dem og snakket med ham. Da tok Peter til orde og sa til Jesus: «Herre, det er godt at vi er her. Om du vil, skal jeg bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia.» Mens han ennå talte, kom en lysende sky og skygget over dem, og en røst lød fra skyen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede. Hør ham!» Da disiplene hørte det, kastet de seg ned med ansiktet mot jorden, grepet av stor frykt. Men Jesus gikk bort og rørte ved dem og sa: «Reis dere, og vær ikke redde!» Og da de løftet blikket, så de ingen andre enn ham, bare Jesus.

    På veien ned fra fjellet ga Jesus dem dette påbudet: «Fortell ikke noen om dette synet før Menneskesønnen har stått opp fra de døde.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Hvem er Jesus? En populær forestilling er at han var en særdeles snill og klok mann som gjorde mye godt, et stort forbilde – men at han ikke var Guds sønn. En slik teori viser hvorfor det er viktig å ha et kritisk blikk til forestillinger om Jesus som unnlater å ta hensyn til hva hovedpersonen selv hevdet. En som forstod dette, var forfatteren og Oxford-professoren C.S. Lewis. I klassikeren «Se det i øynene» forklarte Lewis at hvis Jesus bare var et vanlig menneske som gikk rundt og sa de tingene som han sa (nemlig at han er Guds sønn), så ville han enten være gal eller noe verre. Et tredje alternativ er å tro at Jesus faktisk var og er den han hevdet å være, nemlig Gud i menneskeskikkelse, slik kirken og Bibelen lærer oss. C.S. Lewis trodde det.

 

Denne søndagens bibeltekst, hvor Jesus blir forvandlet foran øynene på disiplene, er en av mange bibeltekster som forteller at Jesus er noe langt mer enn bare et menneske. Ansiktet skinte som solen, og han stod plutselig sammen med de gammeltestamentlige gigantene Moses og Elia fra en svunnen tid. På slutten av teksten forteller Jesus at han skal stå opp fra de døde, og der ligger det avgjørende poenget, for det var ved oppstandelsen at Jesus beviste sin guddommelighet. Derfor valgte også disiplene å risikere både liv, forfølgelse og status i årevis for å spre nyhetene om nettopp oppstandelsen, noe som resulterte i at nesten alle av dem ble drept. Ingen ville gjort noe slikt for en løgn. De hadde erfart at oppstandelsen var sann, og derfor har vi en verdensvid kirke i dag, derfor har vi Det nye testamente som er grunnvollen i vår kultur. En god oppfordring er å lytte til hva stemmen fra oven sa om Jesus: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede. Hør ham!»

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone