Blind eller bare lukke øynene?

Blind eller bare lukke øynene?

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

Domssøndag/Kristi kongedag, 20. november 2022

Prekentekst: Joh 9, 39 – 41


Da sa Jesus: «Til dom er jeg kommet til denne verden, så de som ikke ser, skal bli seende, og de som ser, skal bli blinde.» Noen av fariseerne som sto der, hørte dette og sa til ham: «Kanskje vi også er blinde?» Jesus svarte: «Var dere blinde, hadde dere ingen synd. Men nå sier dere: ‘Vi ser!’ Derfor blir deres synd stående»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Denne søndagen kalles både «domssøndag» og «Kristi kongedag». Prekenteksten handler om dom, mens fortellingsteksten handler om Jesus som konge. Den er fra Jesu samtale med Pilatus, der han spør Jesus om det er slik at han faktisk er konge? Jo visst, svarer Jesus, «men min kongsmakt er ikke av denne verden» (Joh 18, 36).
            De strenge ordene fra Jesus i dagens prekentekst kommer i forlengelsen av fortellingen om Jesu møte med en mann som var født blind. Han ble helbredet av Jesus, men fordi dette skjedde på en sabbat ble både Jesus og han som var blitt helbredet kritisert av fariseerne. Det er nesten så man får inntrykk av at fariseerne var mer opptatt av å finne noe å «ta» Jesus på, enn å anerkjenne at Jesus er sendt av Gud for å være menneskenes frelser. Den blindfødte selv gikk ikke inn i denne konflikten. Han visste godt at han ikke ville kunne vinne noen debatt med fariseerne. Derfor nøyde han seg med å si hva han hadde opplevd: «Om han er en synder, det vet jeg ikke. Men dette vet jeg: Jeg var blind, og nå ser jeg» (v. 25). 
            Salmen «Amazing Grace» gir oss et ekko av dette vitnesbyrdet. Her sier salmedikteren at en gang var han fortapt, men nå er han frelst; «jeg var blind, men nå ser jeg». Den mest kjente av Hank Williams sine sanger sier det samme. Etter å ha snublet rundt i mørket skjedde det noe: «I saw the Light».
            Den dom som Jesus snakker om i dagens tekst rammer de som ikke vil tro på ham. Den konkrete adressen er fariseerne og deres sarkastiske kommentar om det var de som var blinde? Fariseerne var stolte over sine kunnskaper. Men selv om de visste hva som ville kjennetegne Messias når han kom, ville de ikke godta det, selv når det skjedde rett foran øynene deres. Det er å være blind, sier Jesus: Å lukke øynene for hvem han er og hva han gjør.
            Å være seende derimot handler om å tro på Jesus. Slik kan vi gå inn i adventstiden.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone