Håp i en kultur som har glemt håpet

Håp i en kultur som har glemt håpet

Av Dan Christian Kristoffersen, skribent.

Allehelgensdag, 6. november, 2022

Prekentekst: Lukas 6,20-23

 

Da løftet han blikket, så på disiplene sine og sa:

«Salige er dere fattige,

Guds rike er deres.

Salige er dere som nå sulter,

dere skal mettes.

Salige er dere som nå gråter,

dere skal le.

Salige er dere når folk hater dere,

når de utstøter dere og håner dere

og skyr navnet deres som noe ondt –

for Menneskesønnens skyld!

Gled dere på den dagen og hopp av fryd,

stor er lønnen dere har i himmelen.

Slik gjorde også fedrene med profetene.

  

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Noe av det fineste man kan se på skjermen i dag – etter min mening – er dramaserien The Chosen, hvor seerne møter Jesus gjennom øynene til menneskene han berørte. Sesong 3 er på trappene, og The Chosen har i skrivende stund en IMDb-rating på utrolige 9,6. I serien møter vi Jesus som danser i selskap og tøyser i møte med barn. Han deler ut guddommelig visdom og varme, forandrer liv og utstråler en kjærlighet som gjør meg regelrett blank i øynene.

I siste episode av sesong 2, resiterer Jesus en berømt tale – ikke ulik den vi møter i denne søndagens bibeltekst – til en av disiplene sine som skriver den ned i blokka si; en disippel som tidligere var skatteinnkrever for okkupasjonsmakten Roma, og dermed forhatt av sitt eget folk. Men ikke av Jesus. Han møter oss slik vi er. Noen av oss er fattige, noen av oss sulter. Noen av oss er utstøtt. Alle er vi del av en verden hvor nyhetssendinger, musikk, filmer og annet ofte kun forteller oss om alt som er galt og forferdelig, men uten å presentere en endelig løsning. Håpet er borte, fordi Gud har blitt utelatt fra regnestykket. Men det er håp for verden. Jesus tente det håpet ved sin død og oppstandelse for 2000 år siden. Tidsepoker, kriger, pandemier og filosofier har kommet og gått, men kirken og bibeltekstene holder seg gjennom alt.

Det har nettopp vært allehelgensdag. Mange vil ha lagt blomster på gravene til de man er glad i. Skarer av de døde vil ha opplevd vonde kår på jorden, men er nå mette og inkludert. Jeg mistet min egen far da jeg var 23 år gammel. Jeg har tenkt å se ham igjen, og det er ikke basert på ønsketenkning. Det er basert på hva Gud har sagt, om at alle som vil er velkommen inn til Ham. Kom til ham med et ydmykt hjerte i tro, og du vil finne hvile hos Jesus.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone