Hun rørte ved Jesu kappe

Hun rørte ved Jesu kappe

Av Ivar Gjerdi, diakon – pensjonist i Normisjon

7. søndag i treenighetstiden, 24. juli 2022

Prekentekst: Markus 5, 25-34

Det var en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun hadde lidd mye hos mange leger. Alt hun eide, hadde hun brukt uten å bli hjulpet; det var heller blitt verre med henne. Hun hadde fått høre om Jesus og kom nå bakfra i folkemengden og rørte ved kappen hans. For hun tenkte: «Om jeg så bare får røre ved klærne hans, blir jeg frisk.» Med en gang stanset blødningen, og hun kjente på kroppen at hun var blitt helbredet for plagen. I det samme merket Jesus at en kraft gikk ut fra ham, og han snudde seg i folkemengden og sa: «Hvem rørte ved klærne mine?» Disiplene sa: «Du ser hvordan folk trenger seg inn på deg, og så spør du hvem som rørte ved deg!» Men Jesus så seg omkring for å få øye på den som hadde gjort det. Kvinnen skalv av redsel, for hun visste hva som var skjedd med henne, og hun kom og kastet seg ned for ham og fortalte ham alt som det var. Da sa han til henne: «Din tro har frelst deg, datter. Gå bort i fred. Du skal være frisk og kvitt plagen din.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Kvinnen vi hører om har et sterkt ønske om å få røre ved Jesus, om så bare ved det ytterste av kappefliken. Hun hadde hatt blødninger i tolv år, og nå kom hun bakfra i folkemengden med håp om å få røre ved kappen hans. For hun tenkte: «Om jeg så bare får røre ved klærne hans, blir jeg frisk.» Og straks ble hun frisk. Hun hadde tidligere brukt alt hun eide uten å bli bedre, heller verre. Ja, vi leser at hun hadde lidd mye hos mange leger. Legehjelp og sykepleie var privat, primitivt og kostbart på den tiden. Men da hun hørte om Jesus ble håpet tent. Selv om hun fant ham omringet av en folkemengde, ville hun ikke la noe stoppe henne. Hun arbeidet seg fram til hun var nær nok til å berøre Jesu kappe. Og da hun rørte ved kappen hans, ble hun helbredet! Umiddelbart ble hele livet hennes forandret. Det står at Jesus merket at det gikk en kraft ut fra ham. Han var bærer av Guds kraft, som kan helbrede både sjel og kropp. Nå ville han vite hvem som hadde rørt ved klærne hans. Skjelvende av redsel står hun fram med sin historie og det som har skjedd. Da sa Jesus til henne: «Din tro har frelst deg, datter. Gå bort i fred. Du skal være frisk og kvitt plagen din.» (vers 34).

Denne historien forteller oss noe viktig om det som kjennetegner troen på Jesus. Tro er tillit til at Jesus kan og vil hjelpe oss i vår nød og hjelpeløshet. Og det er slik vi også skal få komme med våre synder. «Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.» (1. Joh. 1,9).

Dersom vi tillitsfullt og frimodig rører ved Guds løfter, så vil Jesus berøre oss med sine velsignelser.

«Dra meg, O Jesus, inn i din favn. Inn til ditt hjerte, i glede og savn! Du som på korset alt har fullbrakt. Lær meg din kjærlighets frelsende makt.

Dra meg, o Jesus, dra meg, skjønt ei gaver jeg eier å bringe til deg. Akk, kun et syndig hjerte er mitt. Rens det, o Jesus, og gjør det til ditt.» (Morris). KPK

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone