Tomas ble overbevist

Tomas ble overbevist

Av Ivar Gjerdi, diakon – pensjonist i Normisjon

2. søndag i påsketiden, 24. april 2022

Prekentekst: Johannes 20, 24-31

 

Tomas, en av de tolv, han som ble kalt Tvillingen, var ikke sammen med de andre disiplene da Jesus kom. «Vi har sett Herren», sa de til ham. Men han sa: «Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans og får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.» Åtte dager senere var disiplene igjen samlet, og Tomas var sammen med dem. Da kom Jesus mens dørene var lukket. Han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere.» Så sier han til Tomas: «Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min. Og vær ikke vantro, men troende!» «Min Herre og min Gud!» sa Tomas. Jesus sier til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.» Jesus gjorde også mange andre tegn for øynene på disiplene, tegn som det ikke er skrevet om i denne boken. Men disse er skrevet ned for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha liv i hans navn.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Tomas var ikke til stede da Jesus først kom til disiplene etter oppstandelsen. Han hørte hva de andre sa, men han kunne ikke få seg til å tro. Han trengte mer tid og han trengte å oppleve Jesus oppstanden ved selvsyn. Tomas måtte vente. Det gikk hele 8 dager før Jesus på nytt åpenbarte seg for disiplene. Jesus kom gjennom lukkede dører og sa «Fred være med dere!». Så henvendte han seg direkte til Tomas og inviterte ham til å kjenne på hendene og til og med stikke fingeren inn i sårmerkene. Det berømte maleriet av Caravaggio viser hvordan Tomas stikker fingeren inn i sårmerket etter spydet soldatene satte inn i Jesu side da han var død.

Jesus sa til Tomas: «Vær ikke vantro, men troende!». Og Tomas blir totalt forvandlet i sin overbevisning. Han utbryter: «Min Herre og min Gud!». Tomas ble en av de mest overbeviste apostler. Han fulgte sin oppstandne Herre og Gud helt til India der han forkynte evangeliet og ble martyr for troen. Tomas er ofte blitt kalt Tvileren, men det er mer riktig å kalle Tomas den Troende Tviler. Det tok tid for Tomas, men han kom fram til en overbevist tro som varte helt fram til døden.

Jesus sa også til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.» (Vers 29). Og det gjelder alle oss som fulgte etter Jesus den første kristne tiden. Ingen av oss får se Jesus fysisk og kjenne naglemerkene som et bevis på at den korsfestede sannelig er oppstanden. Hvordan skal vi da kunne tro? Vi har apostlenes vitnesbyrd, og vi har evangeliene. I Joh. 17,20 står det skrevet: «Jeg ber ikke bare for dem, men også for dem som gjennom deres ord kommer til tro på meg.» Jesus ba for oss som ikke får se. Han ba for oss i sin ypperstprestelige bønn at vi måtte bli bevart fra det onde og bevart i troen. Det er ikke en selvfølge. Vi er helt avhengige av apostlenes vitnesbyrd slik som det står til slutt i dagens søndagstekst: «Men disse er skrevet ned for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha evig liv i hans navn.»

«Sett meg så jeg ser deg, Jesus, Still deg foran meg, Så at mine trette øyne hvile kan på deg!» (Jonas Pettersen).

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone