En fiende med tro

En fiende med tro

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor.

18. søndag i treenighetstiden, søndag 26. september

Prekentekst: Matteus 8,5-13

 

Da Jesus gikk inn i Kapernaum, kom en offiser til ham og ba om hjelp. «Herre», sa han, «tjenestegutten min ligger lam hjemme og har store smerter.» Jesus sa: «Jeg skal komme og helbrede ham.» Offiseren svarte: «Herre, jeg er ikke verdig til at du kommer inn under mitt tak. Men si bare et ord, så vil tjenestegutten min bli helbredet. For jeg står selv under kommando og har soldater under meg. Sier jeg til én: ‘Gå!’ så går han, og til en annen: ‘Kom!’ så kommer han, og til min tjener: ‘Gjør dette!’ så gjør han det.» Jesus undret seg da han hørte dette, og han sa til dem som fulgte ham: «Sannelig, jeg sier dere: En slik tro har jeg ikke funnet hos noen i Israel. Det sier jeg dere: Mange skal komme fra øst og fra vest og sitte til bords med Abraham og Isak og Jakob i himmelriket. Men rikets barn skal kastes ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.» Til offiseren sa Jesus: «Gå! Det skal skje, slik du trodde.» Og tjenestegutten ble frisk i samme stund.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

I årene 1940 til 1945 var Norge okkupert av et nazistyrt Tyskland. Rikskommissær Josef Terboven styrte landet, sensuren var streng, og hvis du stod opp imot regimet, kunne du ligge tynt an. Militærstyrken Wehrmacht hadde flere hundre tusen soldater til disposisjon, og okkupasjonsmakten bygde både kanonstillinger og festningsanlegg med norske penger og arbeidskraft. Se nå for deg at Jesus ikke vandret i Israel for to tusen år siden, men i stedet var norsk, og vandret rundt i norske bygder og byer under andre verdenskrig. Jeg lurer på hva som kunne ha skjedd, hvis en nazioffiser hadde bedt Jesus om hjelp i en prekær situasjon.

Det er merkverdig det som skjer i den aktuelle bibelteksten. En romersk offiser ber Jesus om å helbrede tjenestegutten hans. En offiser hvis jobb var å lede sine romerske soldater i de slagne israelittenes land. En mann som representerte okkupasjonsmakten. Folket var undertrykte og utnyttet. Tempelskatt ble konfiskert og gikk til hedensk avgudsdyrkelse. Han var en del av denne forhatte pakka. Han er en fiende. Og hva sier Jesus om ham?: «En slik tro har jeg ikke funnet hos noen i Israel».

Denne mannen, denne fienden, eksemplifiserte selve tilliten vi bør ha til Jesus. Han ba om et avstandsmirakel, i tro på at Jesus hadde guddommelig autoritet til å gjøre det, slik han selv hadde menneskelig myndighet over soldatene sine. Det er litt av et steg romeren tar! Jesus forteller videre at det i himmelriket vil finnes mennesker fra øst til vest. Det er ikke vår kulturelle, etniske eller nasjonale tilhørighet som avgjør om vi blir en del av Guds familie. Det er nåde. Bare nåde. Alt du må gjøre, er å tro, og å ta imot.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone