Rikdom og fattigdom

Rikdom og fattigdom

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
8. søndag i treenighetstiden, 18. juli, 2021
Prekentekst: 2 Kor 8, 9-15

 

Dere kjenner vår Herre Jesu Kristi nåde: Enda han var rik, ble han fattig for deres skyld, så dere skulle bli rike ved hans fattigdom. Jeg sier min mening om dette, og det kan være nyttig for dere. Dere begynte så godt i fjor og viste i handling at dere virkelig ville dette.  Nå gjelder det å fullføre. Som dere villig gikk i gang, må dere nå villig fullføre, alt etter evne. For når den gode viljen er til stede, skal den verdsettes etter det en har, ikke etter det en ikke har. Det er jo ikke meningen at andre skal få hjelp og dere ha det trangt, men det skal være likhet. Denne gangen har dere overflod og kan hjelpe dem som lider nød. En annen gang har de overflod og kan hjelpe dere når dere lider nød. Da blir det likhet, slik det står skrevet: Den som fikk mye, hadde ingen overflod, og den som fikk lite, led ingen mangel.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

De siste linjene i denne teksten er trolig et sitat fra en ur-kristen hymne; en salme som man sang i urmenigheten. Den fikk meg til å tenke på en mye nyere sang som jeg husker fra min ungdom:
 «Han var rik, men han fattig ble for meg.
Jeg var fattig, men han meg gjorde rik.
For min Frelsermann selv
har betalt all min gjeld.
Jeg var fattig men han meg gjorde rik».

Kontrasten rikdom versus fattigdom – eller omvendt – er ikke et ukjent begrep i Bibelen. Både i Det gamle og Det nye testamente leser vi om mennesker som var rike og om fattige. Profeten Natan brukte dette motivet da han refset kong David for hans opptreden mot Uria og Batseba og Jesus brukte det både i lignelsen om den rike mann og Lasarus og i lignelsen om den rike mannen som planla for alt, bortsett fra det mest nødvendige: Sin sjels frelse. Vi har også en fortelling fra Jesu liv om dette: Det er fortellingen om «enkens skjerv» - en fortelling mange tror også er en lignelse. Det er den ikke - man kan sjekke selv i Mark 12, 42-44, som er en av lesetekstene denne søndagen.
            Bakgrunnen for dagens tekst er at Paulus takker menigheten i Korint for de økonomiske bidragene menigheten hadde gitt menigheten i Jerusalem. De kom godt i gang, og nå er det om å gjøre å fullføre det gode arbeidet. Han peker på at det ligger en dynamikk i dette å kunne hjelpe hverandre. Som en sa idet han ga en gave til Frelsesarmeen en gang: – Hjelper du dem, så hjelper de deg!
            Men Paulus tenker ikke et slikt ytelse/gjenytelse-perspektiv. Han peker i stedet på Jesu eksempel, som forlot all sin rikdom i det himmelske for at vi skulle få del i den samme rikdommen. Derfor gir han en formaning: Jesus ga et eksempel til etterfølgelse for de som ønsker å være – ja, nettopp: Jesu etterfølgere.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone