Peters bekjennelse

Peters bekjennelse

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
6. søndag i treenighetstiden – «Aposteldagen», 4. juli, 2021
Prekentekst: Matt 16, 13 - 20

 

Da Jesus kom til distriktet rundt Cæsarea Filippi, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» De svarte: «Noen sier døperen Johannes, andre Elia, og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.» «Og dere,» spurte han, «hvem sier dere at jeg er?» Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.» Jesus tok til orde og sa: «Salig er du, Simon, sønn av Jona. For dette har ikke kjøtt og blod åpenbart deg, men min Far i himmelen. Og jeg sier deg: Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den. Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler; det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.» Så påla han disiplene ikke å si til noen at han var Messias.
 

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER


Mange bibeltekster er kjent gjennom de overskrifter man har gitt dem.
Dagens tekst blir gjerne kalt «Peters bekjennelse». Men denne bekjennelsen kom som et svar på Jesu spørsmål: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» I vår tid bytter vi vel ut «Menneskesønnen» med navnet Jesus. Hvem sier folk at Jesus er?
            Det var ulike meninger om Jesus også mens han levde her nede. Disse hadde til felles at heller ikke samtiden betraktet Jesus som noen hvemsomhelst. «Noen sier døperen Johannes, andre Elia, andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.»
            Jaha, kan Jesus ha tenkt, før han spør: - Og dere? Hvem sier dere at jeg er?
            Da er det Simon Peter tar ordet: - Du er Messias, den levende Guds Sønn.
            Man kan ikke lese denne beretningen uten å gripes av den begeistringen Jesus legger for dagen. Det er åpenbart at han fryder seg over Peters svar.
            Disippelen sa noe om Mesteren og Mesteren sa noe om disippelen: «Du er Peter; på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den». Peters ord om Jesus og hvem han er henger sammen med Jesu ord om Peter og hvem han skal bli.
            Peters bekjennelse og Peters utnevnelse kan ikke holdes fra hverandre. Det var her Jesus ga Simon navnet «Peter» - et navn som betyr «klippe». Peter fikk en lederrolle i urmenigheten og i kirkens historie. På aposteldagen er det naturlig å tenke at Simon var den første blant Jesu disipler som ble utnevnt til apostel. Vi blir glad i Peter med alle hans sterke og svake sider. Teksten sier også noe om hvordan Jesus ser på de som følger ham og tror på ham. Jesus ser ikke bare hvem du ER, men hvem du kan BLI.
            Hvem sier vi at Jesus er? En «stor mann»? Eller verdens frelser? Min frelser?
            Når vi har svart på det spørsmålet, vil han kunne si oss hvem og hva han vil at vi skal være.

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone