Ekstravagant

Ekstravagant

Av: Bjørn Olav Hansen, pastor i Det norske baptistsamfunn
Palmesøndag, søndag 21.mars 2021
Prekentekst: Matt 26, 6-13

 

Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, kom det en kvinne bort til ham med en alabastkrukke med kostbar salve. Den helte hun ut over hodet hans mens han lå til bords. Disiplene så det og ble forarget. «Hva skal denne sløsingen være godt for?» sa de. «Salven kunne vært solgt for en stor sum og pengene gitt til hjelp for de fattige.» Men Jesus merket det og sa til dem: «Hvorfor plager dere henne? Hun har gjort en god gjerning mot meg. De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid. Da hun helte denne salven ut over kroppen min, salvet hun meg til min gravferd.  Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden hvor dette evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Sløsing skaper reaksjoner. I hvert fall på ting som virker merkverdig. Men dreier det seg om kjærlighet er overdrivelser forståelig og akseptert. I alle fall av mennesker som har smakt hva kjærlighet er. For det er noe med kjærligheten som bare kan fattes med hjertet. Hjertet er blitt beseiret, overvunnet og man styres ikke lenger av fornuften og det veloverveide. Man er grepet av noe større, noe uforklarlig, som fyller ens liv.

Slik var det med kvinnen i denne fortellingen.

Kanskje var det hele farsarven hun 'sløste bort', alt hun skulle ha å falle tilbake på i vanskelige tider. Men hun sparte ikke på noe, kvinnen som salvet Jesus for Hans lidelse og død. Jesus var verdt alt. Selv om det vakte reaksjoner.

Ekstravagant tilbedelse vil alltid vekke reaksjoner. Mange vil mene det er 'for mye', overdrevent, for ekstremt, fanatisk. Enkelte har så sterke meninger om andre. Noen mente sikkert at hun var opptatt av å få oppmerksomhet. Pengene denne salven kostet kunne ha vært brukt til noe bedre. Religiøse mennesker kan av og til være veldig knuslete.

Men spiller det noen rolle? Det var ikke for dem, men for Jesus, og Han verdsatte det denne kvinnen gjorde.

Hva er Jesus verd for oss?

Hva 'sløser' vi bort på Ham?

Holder vi noe tilbake?

Det er spørsmål verdt å grunne på når vi nå går inn i Den stille uken.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone