Kevin og Jesus

Kevin og Jesus

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor.

Kristi åpenbaringsdag, søndag 3. Januar 2021

Prekentekst: Luk 2,40-52

 

Og gutten vokste og ble sterk, fylt av visdom, og Guds nåde var over ham. Hvert år pleide Jesu foreldre å dra til Jerusalem for å feire påske. Da han var blitt tolv år, dro de som vanlig opp til høytiden. Men da høytidsdagene var over og de skulle hjem, ble gutten Jesus igjen i Jerusalem uten at foreldrene visste om det. De trodde han var med i reisefølget, og gikk en dagsreise før de begynte å lete etter ham blant slektninger og venner. Da de ikke fant ham, vendte de tilbake til Jerusalem for å lete etter ham der. Først etter tre dager fant de ham i tempelet. Der satt han blant lærerne, lyttet til dem og stilte spørsmål. Alle som hørte ham, undret seg over hvor forstandig han var og hvor godt han svarte. Da foreldrene så ham, ble de slått av undring, og hans mor sa: «Barnet mitt, hvorfor har du gjort dette mot oss? Din far og jeg har lett etter deg og vært så redde.» Men han svarte: «Hvorfor lette dere etter meg? Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?» Men de forsto ikke hva han mente med det han sa til dem.

    Så ble han med hjem til Nasaret og var lydig mot dem. Men hans mor tok vare på alt dette i sitt hjerte. Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Er jeg den eneste som tenker på Hjemme alene-filmene når denne teksten dukker opp? Ti år gamle Kevin McCallister misser reisefølget sitt to ganger, og tilbringer dagene før jul alene i henholdsvis New York og Chicago, to digre byer i USA. Et par tusen år tidligere er det tolv år gamle Jesus som mangler i reisefølget som skal hjem fra en annen høytid, nemlig påskefeiringen i digre Jerusalem.

Der stopper de fleste likhetene, men det er flere ting som er verdt å ta med seg i forholdet Kevin og Jesus. Førstnevnte ønsker å være alene. Han syns fellesskapet med familien og foreldrene er plagsomt og urettferdig. Han er faktisk glad når han oppdager at de ved et uhell er borte. Endelig kan gutten gjøre hva han vil, og gå sine egne veier. Men når stillheten senker seg, forstår Kevin hvor han hører hjemme. Han lengter etter mor.

Jesus på sin side ble igjen i Jerusalem for å være i sin Fars hus. Når hans jordiske foresatte finner ham, er han lydig, og blir med dem. Hans opphold i templet var nemlig ingen trasshandling mot Maria og Josef, men en kjærlighetshandling mot sin pappa i himmelen. Men før Jesus drar, har han rukket å forbause lærerne i templet, som ikke forstår hvor gutten, som ennå ikke er tenåring, får visdommen fra. Hjemme i Nasaret fortsetter Jesus i samme spor, og er til glede for Gud og mennesker. Vi vet hvordan det endte, og hva det betyr for oss.

Mens vi ønsker å bli lik Jesus, ved Guds nåde og veiledning, er det det mange av oss som umiddelbart ligner på Kevin, om vi så er fem eller åtti år gamle. Vi vil gå vår egen vei, og syns det kan være deilig å ikke forholde seg til Gud. Det er ikke før etterpå at vi forstår hva som var kilden til gleden og meningen med livet.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone