Moren til Denzel

Moren til Denzel

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor
19. søndag i treenighetstiden, 11. oktober 2020
Prekentekst: Matt 5, 20-26

 

Ja, jeg sier dere: Dersom ikke deres rettferdighet langt overgår de skriftlærdes og fariseernes, kommer dere aldri inn i himmelriket. Dere har hørt det er sagt til forfedrene: ‘Du skal ikke slå i hjel. Den som slår i hjel, skal være skyldig for domstolen.’ Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: ‘Din idiot!’ skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: ‘Din ugudelige narr!’ skal være skyldig til helvetes ild.

Om du bærer offergaven din fram til alteret og der kommer til å tenke på at din bror har noe imot deg, så la gaven ligge foran alteret og gå først og bli forlikt med din bror. Så kan du komme og bære fram offergaven din! Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien. Ellers vil motparten din overgi deg til dommeren, og dommeren til vakten, og du blir kastet i fengsel. Sannelig, jeg sier deg: Du slipper ikke ut derfra før du har betalt til siste øre.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Hollywood-ikonet Denzel Washington ble for noen måneder siden intervjuet av pastor A. R. Bernard, som leder megakirken Christian Cultural Center i New York. Der fortalte superstjernen om et kristent møte på starten av 1980-tallet, hvor han hadde gått frem for å bøye kne, og ble fylt av Den hellige ånd.

Skuespilleren fortalte videre om sin kloke mor, som hadde sagt følgende: - Denzel, du gjør mye godt, men det er på tide for deg å gjøre godt på den riktige måten. Du vet hva jeg snakker om. Du kan ikke kjøpe deg inn i himmelen.

Denzel har skjønt det, og moren hans ga ham stikkordet. Ingen av oss kan faktisk kjøpe oss inn i himmelen, hverken med penger eller gode gjerninger, så bare dropp det. Senk skuldrene, og vit med sikkerhet at dette klarer du ikke på egen hånd, for i bibelteksten viser Jesus hvordan kravene for hellighet er langt over hva noen av oss er kapable til.

Så hva gjør vi da? Vi følger Jesus, og stoler på ham og det han gjorde på korset. Vi lar Jesus være vår representant, vår syndebukk og vår brobygger til Gud. Men det stopper ikke der. Vi lar Jesus være vår læremester, den som former oss til å bli ekte, hellige mennesker.

I boken «The Grand Weaver» skrev den verdenskjente trosforsvareren Ravi Zacharias disse kloke ordene: Den kristne tro, enkelt sagt, minner oss om at vårt fundamentale problem ikke er moralsk; men heller at vårt fundamentale problem er åndelig. Det er ikke bare at vi er umoralske, men at et moralsk liv alene ikke kan bygge bro over det som skiller oss fra Gud. I det ligger den store forskjellen mellom de moraliserende religionenes og Jesus sitt tilbud til oss. Jesus tilbyr ikke å gjøre dårlige mennesker gode, men å gjøre døde mennesker levende.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone