Ekte rikdom

Ekte rikdom

Av Dan Kristoffersen, tidligere pastor i Misjonskirken Norge

8. søndag i treenighetstiden, 26. juli, 2020

Prekentekst: Matteus 6,19-24

 

Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.

Øyet er kroppens lampe. Om øyet ditt er klart, er det fordi kroppen er fylt av lys. Men om øyet ditt er sykt, er det fordi kroppen er fylt av mørke. Er nå lyset i deg mørke, hvor dypt blir ikke da mørket!

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Jeg elsker historiene om onkel Skrue, verdens rikeste and. I mesterverket «Skrue McDucks liv og levnet» skildrer tegneren Don Rosa hvordan Skrue ervervet seg rikdommen. Den en gang fattige gutten fra Skottland jobbet hardt, reiste jorden rundt, kjempet mot banditter og triumferte over motgang og vanskelige odds.

Samtidig mistet han seg selv, og ble grådig, usympatisk, og til slutt ond. Familien forlot Skrue. De så hva han hadde blitt, og Skrue satt igjen med ingenting annet enn en kolossal pengebinge og et trist herskapshus.

Historien har klare paralleller til filmklassikeren «Citizen Kane». Charles Kane, en av verdens mektigste avismoguler, bygger sitt eget paradis. Der holder han sin egen verden i sjakk, slik han ønsker å ha det. I likhet med Skrue har han mistet seg selv, men nekter å innse hva han har blitt. Også han blir forlatt, og sitter alene igjen i «paradis».

Onkel Skrue finner heldigvis tilbake til livet, da han som en gammel, bitter mann blir inspirert av Donald og nevøene hans. Han får en ny begynnelse.

Selv om historiene om Skrue og Kane er fiksjon, bygger de på virkelige og menneskelige farer som vi alle er utsatt for. Alle som har mye penger, vet at det ikke er noen garanti for verken lykke, helse eller kjærlighet. Det er bare penger, og det er bare midlertidig. Vi er nemlig skapt for evigheten, og der betyr jordlig gods ingenting.

Det som betyr noe er hva du har gjort med det Gud har gitt deg. Den egentlige skatten i livet, er Jesus, og når Han får være ditt sentrum, da sprer du om deg med gode verdier som er til glede og nytte for andre og for deg selv. Du gir verden håpet om Kristus, og du lærer Han å kjenne. Det er ekte rikdom.

 

 

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone