Gud gjør ikke forskjell på folk

Gud gjør ikke forskjell på folk

Av Dan Kristoffersen, tidligere pastor i Misjonskirken Norge

7. søndag i treenighetstiden, 19. juli, 2020

Prekentekst: Lukas 15,1-10

 

Alle tollerne og synderne holdt seg nær til Jesus for å høre ham. Men fariseerne og de skriftlærde murret og sa seg imellom: «Denne mannen tar imot syndere og spiser sammen med dem.» Da fortalte han dem denne lignelsen: «Dersom en av dere eier hundre sauer og mister én av dem, lar han ikke da de nittini være igjen ute i ødemarken og leter etter den som er kommet bort, til han finner den? Og når han har funnet den, blir han glad og legger den på skuldrene sine. Straks han kommer hjem, kaller han sammen venner og naboer og sier til dem: ‘Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen den sauen som var kommet bort.’

Jeg sier dere: På samme måte blir det større glede i himmelen over én synder som vender om, enn over nittini rettferdige som ikke trenger omvendelse. Eller om en kvinne har ti sølvmynter og mister én, tenner hun ikke da en lampe og feier i hele huset og leter nøye til hun finner den? Og når hun har funnet den, kaller hun sammen venninner og nabokoner og sier: ‘Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen det pengestykket jeg hadde mistet.’ På samme måte, sier jeg dere, blir det glede blant Guds engler over én synder som vender om.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Et hvert samfunn trenger moralske og etiske retningslinjer. Problemet oppstår imidlertid når lover og regler blir et mål i seg selv, i stedet for hva det skal beskytte og bevare. Hvor lett er det ikke å se ned på de som ikke fikser samfunn og sosiale normer like godt som oss selv?

Hvis Jesus kom tilbake i dag, ville konger, presidenter, statsministre, næringslivsledere og kjendiser blitt skuffet hvis frelseren først gikk til tiggerne på gata, til alenemoren som er skilt tre ganger, eller til den gretne, gamle gubben i blokka som ingen liker? Eller hva med han på hjørnet som selger stoff til barn og ungdommer? Skal Jesus virkelig gå til han først? Hva med meg, jeg som alltid har overholdt trafikkreglene, gitt månedlig til Unicef i 15 år, aldri stjålet noe og alltid bidratt til samfunnet?

Gud gjør ikke forskjell på folk, selv om mennesker gjør det. Det er et faktum som kan være vanskelig å svelge for mange av oss. Vi vil så gjerne fortjene det vi får, og vi forventer at belønningen står i stil til innsatsen. Det i seg selv er ikke nødvendigvis en gal tanke, men det har ingenting med frelse å gjøre. Vi er alle syndere. Ingen er skyldfrie, og alle vet det.

Derfor vil Jesus alltid gå etter den ene som mangler i flokken, uavhengig av sosial status og rulleblad. Jesus kom nemlig ikke for å dømme verden, men for å redde den, og ikke noe menneske er lite og uviktig i Gud Faders øyne. Han er pappaen som gjør alt Han kan for å redde barna sine fra ondskap og død. Det er det korset handler om. Det er ingen andre enn Han som setter din verdi, og den er enorm, for Han var villig til å dø for deg.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone