Jesu dom

Jesu dom

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

Domssøndagen/Kristi kongedag, 24. november, 2019
Prekentekst: Joh 9, 39-41

 

Da sa Jesus: «Til dom er jeg kommet til denne verden, så de som ikke ser, skal bli seende, og de som ser, skal bli blinde.» Noen av fariseerne som sto der, hørte dette og sa til ham: «Kanskje vi også er blinde?» Jesus svarte: «Var dere blinde, hadde dere ingen synd. Men nå sier dere: "Vi ser!" Derfor blir deres synd stående».

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Denne søndagen har et dobbelt navn. Den kalles «domssøndagen», men den kalles også «Kristi kongedag». Prekenteksten handler om dom, mens fortellingsteksten handler om Jesus som konge. Den er fra Jesu samtale med Pilatus, der han spør Jesus om det er slik at han faktisk er konge? Jo, sa Jesus, «men min kongsmakt er ikke herfra» (Joh 18, 36).

De relativt strenge ordene fra Jesus i dagens tekst kommer ikke i et vakuum. De kommer i forlengelsen av fortellingen om Jesu møte med en mann som var født blind. Han ble helbredet av Jesus, men fordi dette skjedde på en sabbat, ble både Jesus og han som var blitt helbredet, kritisert av fariseerne. Det er nesten så man får inntrykk av at fariseerne er mer opptatt av å finne noe å «ta» Jesus på, enn de er av å anerkjenne at Jesus er sendt av Gud for å være menneskenes frelser. Den blindfødte selv gikk ikke inn i denne konflikten. Han forsto at han ikke kunne vinne noen debatt med fariseerne. Derfor nøyde han seg med å si hva han hadde opplevd: «Om han er en synder, det vet jeg ikke. Men dette vet jeg: Jeg var blind, og nå ser jeg» (vers 25). 
 

Mange av oss kjenner igjen i dette vitnesbyrdet fra den kjente salmen «Amazing Grace». Her heter at en gang var jeg fortapt, men nå er jeg frelst; jeg var blind, men nå ser jeg.
 

Den dom som Jesus snakker om i dagens tekst, er dommen over de som ikke vil tro på ham. I denne sammenheng handler det om fariseerne. De som visste hva som ville kjennetegne Messias når han kom, men som ikke ville godta det, selv når det skjedde rett foran øynene deres. Disse var de blinde, men de som trodde – og de som tror – er de som ser. Disse er det som er borgere av Jesu kongedømme.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone