Vekkelsen i Sykar

Vekkelsen i Sykar

Av Ivar Gjerdi, diakon, pensjonist og tidl. generalsekretær       

12. søndag i treenighetstiden, 1. september 2019 

Prekentekst: Joh 4, 27-30 og 39-43                                                                                                                                                                                                                    

I det samme kom disiplene hans, og de undret seg over at han snakket med en kvinne. Men ingen av dem spurte hva han ville eller hvorfor han snakket med henne. Kvinnen lot nå vannkrukken sin stå og gikk inn i byen og sa til folk: «Kom og se en mann som har fortalt meg alt det jeg har gjort! Han skulle vel ikke være Messias?» Da dro de ut av byen og kom til ham.

 

Mange av samaritanene fra denne byen kom til tro på Jesus på grunn av kvinnens ord da hun vitnet: «Han har fortalt meg alt det jeg har gjort.» Nå kom de til ham og ba ham bli hos dem, og han ble der to dager. Mange flere kom til tro da de fikk høre hans eget ord, og de sa til kvinnen: «Nå tror vi ikke lenger bare på grunn av det du sa. Vi har selv hørt ham, og vi vet at han virkelig er verdens frelser.» Da de to dagene var gått, dro Jesus videre derfra til Galilea.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

En samaritansk kvinne får et avgjørende møte med Jesus ved Sykars brønn. Hun kom for å hente vann. Samtalen med Jesus ender opp med at hun ber om å få det vannet som gir evig liv.

«Men den som drikker av det vann jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, skal bli en kilde i ham med vann som veller fram og gir evig liv.» Kvinnen sier til ham: «Herre, gi meg dette vannet, så jeg ikke blir tørst igjen og slipper å gå hit og dra opp vann.» Joh. 4,14-15.

I søndagens tekst hører vi at disiplene undrer seg over at Jesus snakket med en kvinne. Men de spurte ikke hvorfor. Og så blir vi vitne til at kvinnen blir et vitne om hva hun har sett og opplevd. Hun lot vannkrukken stå og gikk inn i byen og sa til folk at hun hadde møtt en mann som hadde sagt henne alt hva hun hadde gjort. «Han skulle vel ikke være Messias?» Hun ville at de skulle få møte en som kjente hele hennes mørke fortid. Folk dro ut av byen og kom til Jesus. Og så får vi vite at mange av samaritanene kom til tro på Jesus på grunn av hennes vitnesbyrd. Og Jesus ble hos dem i to dager, og mange flere kom til tro da de hørte hans egne ord. Det ble faktisk vekkelse i Sykar. På grunn av det de selv hadde hørt ble de overbevist om at han virkelig var verdens frelser. De hadde forstått at Jesu var kommet for å frelse alle mennesker, ikke bare jøder og samaritanere.

For noen år siden reklamerte en kildevannsprodusent med følgende tekst på store plakater, «Kilden til et renere liv». Vann er viktig, men rent vant er enda viktigere. Kroppen trenger mye vann. Det er livsviktig for å kunne leve.  Rent vann er sunt for kroppen. Vi vasker oss rene med vann, og innvendig blir vi sikkert også renere med godt drikkevann.

Jesus er mest opptatt av å gi oss levende vann, som virkelig kan gjøre livet rent. For Jesus er kilden til et renere liv. Han er selve frelsekilden som kan rense oss fra all synd. Denne livets kilde innbys vi alle til å drikke av.

«For hos deg er livets kilde, i ditt lys ser vi lys.» Salme 36,10.

«Akk, kun et syndig hjerte er mitt. Rens det, o Jesus, og gjør det til ditt.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone