Jesu 12 apostler – de 11 og den ene

Jesu 12 apostler – de 11 og den ene

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
6. søndag i treenighetstiden, 21. juli 2019
Prekentekst: Mark 3, 13 – 19

 

Så gikk han opp i fjellet. Han kalte til seg dem han ville, og de kom til ham. Han pekte ut tolv, som han også kalte apostler, for at de skulle være sammen med ham, og for at han kunne sende dem ut for å forkynne og ha makt til å drive ut de onde åndene. Han utpekte de tolv: Det var Simon, som han ga navnet Peter, Jakob, sønn av Sebedeus, og hans bror Johannes – disse to kalte han Boanerges, som betyr tordensønner – og Andreas, Filip, Bartolomeus, Matteus, Tomas, Jakob, sønn av Alfeus, Taddeus, Simon Kananeos og Judas Iskariot, han som forrådte ham.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Mange av oss har hørt om den nyfrelste som skulle vitne for første gang, og slo opp i Bibelen på måfå. Det viste seg å være i krønikerne i Det gamle testamente, med oppramsing av fedre og sønner. Da lukket den nyfrelste Bibelen og sa: – Sønn eller ikke sønn; det er godt å være frelst!
            Det er mange navnelister i Bibelen, og dette er én av dem. At Jesus pekte ut 12 apostler, var ikke tilfeldig. Israels 12 stammer og Jakobs 12 sønner sto «modell» til dette antallet. Det er heller ikke tilfeldig at det er akkurat på denne dagen – sjette søndag etter pinse – at prekenteksten forteller om da Jesus pekte ut de 12. Denne søndagen har en lang tradisjon for å bli kalt «aposteldagen». Umiddelbart før dagens tekst hadde Jesus undervist, helbredet og drevet ut onde ånder. Så trakk han seg tilbake, og plukket ut de 12 han ville ha rundt seg. Om disse leser vi at han ville «sende dem ut for å forkynne
og ha makt til å drive ut de onde åndene».
            En av dem som står på den lista var Judas. Han fikk samme fullmakt som de andre 11 til å forkynne og til å helbrede. Og der stanser det kanskje litt opp for mange av oss?
            Fortellingen om Judas Iskariot – «han som forrådte ham» - er tragedien og gåten i fortellingen om de 12 apostlene. Joda, Peter fornektet Jesus, og alle disiplene rømte. De sviktet. Men Judas forrådte Jesus, solgte ham for et beløp som tilsvarte prisen på en trell. Og i tre år var han en del av det samme fellesskapet. Man kan kanskje bli for trygg på at man er «innenfor» i det kristne fellesskapet? Mange har forsøkt å forklare «gåten Judas». Kunne han kommet tilbake og blitt frelst? Det vet vi ikke, men vi vet at da Jesus pekte ut de 12, var Judas en av dem og han fikk den samme tillit og fullmakt som de andre.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone