Veien til Jerusalem

Veien til Jerusalem


Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen
Fastelavnssøndag, 3. mars, 2019

Prekentekst: Luk 18, 31-34


Han tok de tolv til side og sa til dem: «Se, vi går opp til Jerusalem, og alt det som profetene har skrevet om Menneskesønnen, skal gå i oppfyllelse. Han skal overgis til hedningene og bli hånt og mishandlet og spyttet på, og de skal piske ham og slå ham i hjel. Og den tredje dagen skal han stå opp.» Men de skjønte ikke noe av dette. Meningen var skjult for dem, og de forsto ikke det han sa.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Fortellingen om Jesus er i ferd med å nå sitt klimaks. Men den eneste som var klar over dette, var Jesus selv. For disiplene var det en årlig begivenhet som skulle skje enda en gang. En stor religiøs høytid som det var viktig å delta i, men som mest sannsynlig ville gå inn en rekke av liknende, årlige hendelser.
            I første omgang forsto de Jesu ord dithen at nå var det på tide å bevege seg mot den byen som var – og er – så viktig for jødene: «Vi går opp til Jerusalem». Men så sa han noe som de nok stusset over, og i hvert fall ikke forsto: Hva som skulle komme til å skje akkurat denne påsken. Men faktisk hadde Jesus gjennom hele sitt virke forberedt dem på dette: At han skulle lide og dø, men også stå opp igjen fra de døde.
            Veien til Jerusalem var ikke noe som begynte med at Jesus ga det vi kan kalle et signal til oppbrudd i denne teksten: «Se, vi går opp til Jerusalem». Jesus hadde vært underveis mot Jerusalem, i betydningen underveis mot korset, hele livet, fra fødselen i Betlehem, flukten til Egypt, oppveksten i Nasaret og de tre årene da han vandret på kryss og tvers i landet. De brukte han til å forkynne, til å undervise, til å hjelpe og til å helbrede. Slik brukte han også dagene og ukene på vei mot Jerusalem denne siste gangen. Det var i denne fasen Jesus møtte både den rike, men ulykkelige Sakkeus og den blinde tiggeren Bartimeus.
            Fastelavnssøndag er også en markering av at kirkeåret går mot et høydepunkt. De neste ukene er alle en del av fastetiden, helt til vi kommer fram til påskehøytiden. Fastetiden er kirkens vandring mot Jerusalem. La oss bruke den til å følge Jesus og disiplene hans på denne vandringen!
            Velsignet fastetid!

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo Tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone